Boekentips over de geschiedenis van Duitsland
boeken Duitse geschiedenis
|
Moderne geschiedenis van Duitsland 1800-heden. Dit is een uitgebreide en herziene druk van Botermans handboek uit 1996. Het eerdere werk behandelde nog wel de Duitse hereniging van 1989, maar nu plaatst Boterman deze omwenteling in breder perspectief en voegde bovendien een hoofdstuk toe over Duitslands terugkeer op het wereldpolitieke toneel. De sterke punten van deze tweede druk zijn opnieuw de diepgaande en boeiende behandeling van de klassieke politiek-militaire geschiedenis. Economische en culturele aspecten krijgen daarentegen wat minder aandacht. De afwerking van het handboek is opnieuw uitstekend, vooral de bibliografie, bijlagen met verkiezingsuitslagen en de kaartjes.
|
|
Hart van Europa. Hoe Duitsland ons uit de crisis voert en tegen welke prijs. Ruim zestig jaar maakte Duitsland zich kleiner dan het was: economisch weliswaar een reus, maar politiek toch een dwerg. Schuld aan een barbaarse oorlog en de deling van het land in Oost en West waren hieraan debet. De val van de Muur bracht Duitsland wat tot zijn 'normalere' proportie terug. Maar pas de eurocrisis katapulteerde Duitsland in een nieuwe, leidende rol. Sindsdien kijkt heel Europa naar Berlijn.
|
|
Het wonder Bondsrepubliek In 20 Portretten. Twintig vooraanstaande Duitslandkenners portretteren twintig prominente Duitsers, die geworsteld hebben met morele en politieke vraagstukken, zoals de Duitse schuld aan oorlog en uitroeiing, de deling van Duitsland en Europa, de Koude Oorlog, het herstel van de democratie en de positie van de Bondsrepubliek in Europa en de wereld. Politici als Konrad Adenauer, Willy Brandt, Helmut Kohl, Joschka Fischer en Angela Merkel hebben daarbij een gezichtsbepalende rol gespeeld. Personen uit de academische, journalistieke, artistieke en literaire wereld, zoals GŸnter Grass, Peter Sloterdijk en Rainer Werner Fassbinder hebben een belangrijke stempel gedrukt op het culturele en geestelijke leven. De Bondsrepubliek als resultaat van het proces van democratisering en normalisering is een wonder te noemen.
|